31ste editie 1992 - 2024

Nutriënten bij blootstelling aan pesticiden

Nieuws » Nutriënten bij blootstelling aan pesticiden

Nutriënten bij blootstelling aan pesticiden

27 mei 2024

Er zijn aanzienlijke zorgen gerezen over de onbedoelde effecten van pesticiden op het milieu en de gezondheid als gevolg van hun wijdverbreide gebruik. Onderzoekers en gezondheidsprofessionals verkennen mogelijkheden om de giftige effecten van pesticiden te verminderen. Hierbij krijgen voedingsstoffen uit fruit, groenten, kruiden en specerijen speciale aandacht vanwege hun vermogen om de negatieve effecten van pesticiden te verzachten.

Pesticideresiduen in voedsel- en watervoorraden vormen een ernstig gezondheidsrisico voor het grote publiek, aangezien langdurige blootstelling verstoring van het endocriene systeem en neurotoxiciteit kan veroorzaken, naast andere gezondheidsproblemen. Stoffen als curcumine, resveratrol, flavonoïden en omega 3-vetzuren kunnen deze schadelijke effecten mogelijk dempen. Curcumine kan vrije radicalen neutraliseren die worden geproduceerd door pesticiden, ontstekingen verminderen en de lever beschermen tegen schade door pesticiden. Resveratrol, aanwezig in rode druiven en rode wijn, bezit vergelijkbare antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen, en kan ook de activiteit van ontgiftingsenzymen in de lever verhogen. Flavonoïden en flavone glycosiden, zoals quercetine en rutine, zijn krachtige antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en apoptose kunnen remmen, die wordt veroorzaakt door pesticiden. N-acetylcysteïne (NAC), een aminozuur-supplement, verhoogt de niveaus van glutathion, een belangrijke antioxidant in het lichaam, waardoor oxidatieve stress wordt verminderd en ontstekingen worden geminimaliseerd. Omega 3-vetzuren, te vinden in vette vis, bieden bescherming tegen pesticide-geïnduceerde schade aan de hersenen. Tot slot kan co-enzym Q10 beschadiging van mitochondriën voorkomen.
Door voedingsmiddelen met deze voedingsstoffen toe te voegen aan de voeding, kunnen we het lichaam mogelijk helpen om beter om te gaan met de schadelijke effecten van pesticiden.

De volledige Engelstalige publicatie, waarin uitgebreid wordt ingegaan op verschillende werkingsmechanismen, kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Sajad, M., Shabir, S., Singh, S. K., Bhardwaj, R., Alsanie, W. F., Alamri, A. S., … & Singh, M. P. (2024). Role of nutraceutical against exposure to pesticide residues: power of bioactive compounds. Frontiers in Nutrition, 11, 1342881.