De cannabinoïdesamenstelling (THC en CBD) van aangeboden cannabisolie varieert sterk en komt niet altijd overeen met wat op het etiket staat, concluderen Arno Hazekamp en Svetlana Epifanova op basis van eigen onderzoek. ‘Regels zijn nodig voor productie en verkoop en meer onderzoek is nodig naar kwaliteit en werking.’ Zo meldden zij onlangs in een publicatie van het Pharmaceutisch weekblad (Hazekamp & Epifanova, 2017).
Arno Hazekamp is biofarmaceutisch wetenschapper en cannabisonderzoeker. Svetlana Epifanova verzamelde informatie over cannabidiol tijdens haar eindstage bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de master Food Safety, Wageningen Universiteit (WUR).
Hoewel cannabisolie, en met name de CBD-rijke variant, in toenemende mate populair wordt, blijkt uit deze studie dat de cannabinoïdesamenstelling sterk varieert en vaak onduidelijk is. Dezelfde conclusies zijn getrokken in recente studies naar CBD-houdende producten in bijvoorbeeld de VS en de EU. Kort gezegd: men weet niet wat men koopt, en men weet ook niet wat men maakt. Bovendien is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van verontreinigingen zoals pesticiden, zware metalen, schimmels en bacteriën, of oplosmiddelrestanten. Dergelijke verontreinigingen zijn recent gevonden in cannabis afkomstig uit coffeeshops. Op dit moment is grotendeels onbekend waar de cannabis, zelfs voor commerciële producten, precies vandaan komt. Een beter begrip van de herkomst, productiewijze en kwaliteit van cannabisolie is duidelijk van belang.
Terwijl CBD een toegevoegde rol kan spelen als therapeutisch middel, kun je je afvragen of de ongereguleerde productie van CBD-olie wel verantwoord is. Ook lijkt het erop dat THC-rijke olie veelvuldig wordt verkocht, wellicht onder dekking van de als minder illegaal beschouwde CBD-olie. Beter lijkt het om duidelijke regels op te stellen voor productie en verkoop van dergelijke middelen, en om onderzoek te stimuleren naar de kwaliteit en de werking ervan. Een degelijk etiket met de juiste gehaltes aan actieve inhoudsstoffen lijkt daarbij een belangrijke, en haalbare, eerste stap.
Bron:
Hazekamp, A., & Epifanova, S. (2017). Grote variatie in samenstelling cannabisolie noopt tot regels. Pharm. Weekblad, (44), 152.