31ste editie 1992 - 2024

Glucosamine ongunstig voor spieren?

Nieuws » Glucosamine ongunstig voor spieren?

Glucosamine ongunstig voor spieren?

18 november 2024

Glucosamine is een voedingssupplement dat vaak wordt ingezet ter ondersteuning van de behandeling van artrose (gewrichtsslijtage). Het is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt en belangrijk is voor de opbouw van bindweefsel, zoals kraakbeen en gewrichtsbanden. Maar glucosamine blijkt ook invloed te hebben op spieren. Laboratoriumonderzoek laat zien dat de stof mogelijk ongunstig is voor de spieren rondom de gewrichten.

Het onderzoek toonde aan dat glucosamine de groei en differentiatie van spiercellen remde. Daarbij kwam dat glucosamine spieratrofie induceerde, wat de negatieve effecten op de spieren verder versterkte. Chronische toediening van de stof aan muizen leidde tot een afname van de spiermassa. De wetenschappers vermoeden dat dit effect insuline-afhankelijk is. Insuline is een hormoon dat helpt bij het opnemen van glucose in de cellen. Glucosamine kan de insulinegevoeligheid beïnvloeden, wat belangrijk is voor de glucoseopname in spiercellen. Insulineresistentie kan leiden tot een verminderde energievoorziening voor spiergroei en herstel. De studie concludeert dat een verhoogd glucosamineniveau, bijvoorbeeld door overmatige inname of slechte bloedsuikerregulatie bij diabetes, alle fasen van de ontwikkeling van skeletspieren kan beïnvloeden. Glucosamine heeft dus mogelijk een negatieve invloed op de groei en ontwikkeling van spieren door verschillende signaalroutes te reguleren.

Er is beperkt onderzoek beschikbaar naar hoe glucosamine de groei en ontwikkeling van spiercellen beïnvloedt. Dit kleine laboratoriumonderzoek wijst er echter op dat enige voorzichtigheid bij langdurige inzet van het voedingssupplement mogelijk aangewezen is. Klinisch onderzoek is nodig om beter te begrijpen hoe glucosamine de spieren precies beïnvloedt en of spieratrofie ook optreedt bij chronisch gebruik door mensen.

Bronvermelding
Liu SY, et al. Glucosamine inhibits myoblast proliferation and differentiation, and stimulates myotube atrophy through distinct signal pathways. The Journal of Nutritional Biochemistry 2024:109762.